„Еньова буля” в село Факия
„Еньова буля” в село Факия / Веселин Максимов
„Еньова буля” в село Факия
73384
„Еньова буля” в село Факия
  • „Еньова буля” в село Факия

Обичаят „Еньова буля” показаха днес, на Еньовден, жителите на странджанското село Факия. Късно снощи девойки наляха „мълчана вода”, взета от извор, без никоя от тях да проговори. В нея те потопиха билки, поставени през нощта под трендафил или старо плодородно дърво. Днес, много рано сутринта, за „Еньова буля” те избраха малката Ани. Облякоха я, скриха лицето й под червена кърпа и я понесоха на раменете си, обикаляйки селото.

Ритуалът дава начало на жътвата, но и символизира венчавката на човек с природата, затова и детето е забулено. След обиколката из селото, групата отиде до местността "Свети Георги", където се поклони на кръста и игра хоро. Последва ритуалът на „наричане”, обясни за Дарик, баба Борка Броджилова и баба Стоянка от селото.

Баба Стоянка добави, че цялата идея на „Еньовата буля” е за здраве и плодородие. След това жените откриха личицето на момиченцето и то раздаде китките от билки, престояли цяла вечер в „мълчаната вода”. Оставиха го, дариха го с играчка, а самите те отидоха на нивата, да пожънат първия клас и след това ритуално седнаха да обядват, приключвайти демонстрацията на „Еньова буля” от село Факия.

Демонстрацията беше по проекта BG161PO001/3.2-02/2011/016 "Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа".

Чуйте историята в звуковия файл