ОМК Несебър 2000
ОМК Несебър 2000 / netinfo
2018 ще е белязана от престижна международна регата, която събира най-добрите ветроходци за зрелищни гонки
Ръководство на Общински морски клуб „Несебър 2000“ започва активна подготовка за голямо международно ветроходно събитие - „Nessebar cup 2018“. Общината отдавна има спортисти, с които да се гордее, прославили града и страната по света, а самият град е бил център на важните морски спортни събития през годините.  С  престижния форум догодина, предстои Несебър  да затвърди отново имиджа си на град – домакин на ветроходни състезания от най-висок ранг.


ОМК "Несебър 2000" събира най-добрите ветроходци


Вече 12 поредни години ОМК Несебър 2000 организира регата от календара на Българската федерация по ветроходство с подкрепата на Община Несебър. В предстоящото през 2018 международно състезание, ветроходците отново ще трупат точки за националните ранглисти. Очаква се в „Nessebar cup 2018“ да се включат стотици спортисти, а събитието да влезе в хрониките на града.


Българският химн звучи и в Турция за блестящите ветроходци от ОМК „Несебър 2000“


В подкрепа на идеята за успешното представяне на древния град като домакин на мащабни спортни събития от ръководството на ОМК „Несебър 2000“ припомнят успешното домакинство през 2004 г. на Световното първенство за деца, юноши и младежи. Тогава Несебър прие световния елит в уиндсърфа.

А хиляди жители и гости на града станаха свидетели на най-атрактивните гонки в акваторията на несебърския залив.  В състезанието се включиха над 320 спортисти от 22 нации, което според официалната статистика на Международната федерация е абсолютен рекорд за такъв шампионат.


"Несебър 2000" с най-много медали от Държавното по ветроходство в клас "Оптимист" (СНИМКИ)


ОМК Несебър 2000 иска да възстанови традициите в морските спортове, които са неизменна част от Несебър още от  1978 г, когато градът печели домакинството на европейското първенство за младежи в олимпийския клас „Фин“. А преди повече от 46 години, именно Несебър е посрещнал V балканско първенство по ветроходство.

Спортната история и слава на Несебър все още са тема, която не е избледняла. „Морски вестник“ публикува специална статия за значката на шампионата, защото е изработена по всички правила на морската фалеристика и хералдика. Надеждата на ОМК Несебър като клуб, който за все още младата си дейност, успя да запише редица успехи със своите състезатели, е  родният им град да затвърди и надгражда своята богата спортна история във ветроходството.
 

Фурор: Дъжд от медали за ветроходците от "Несебър 2000" на Държавното