Eкипажът на Свети Николай - от Бургас и Варна
Eкипажът на Свети Николай - от Бургас и Варна / снимка: Reuters

Все още не е ясно колко от мъжете, арестувани в момента в испанското пристанище Кадис са от Варна и колко от Бургас. От агенция ”Морска администрация” умишлено не съобщават и техните имена, засега се знае, че името на капитана е Иван Станчев и той е от Варна. Близки на задържаните за трафик на дрога вече направиха в социалната мрежа Фейсбук група „Да спасим екипажа на задържания кораб в Испания Св. Николай”.

Дойчин Сойчев, собственик на фирмата „Сийборн”, чието притежание е морският съд, не отговаря на стотиците телефонни обаждания. Инцидентно днес той отговори на няколбко репортери, че се интересува само от безопасността на задържания кораб и не знае нищо за никакъв кокаин. Той също отказа да спомене имената на членовете на екипажа. Пред неговия офис днес липсваха близки и роднини на моряците.

Хора от бранша коментираха за Дарик, че работещите във фирмата-корабособственик отдавна не са получавали заплати и е напълно възможно да са знаели какво пренасят, заради обещания да си вземат дължимите пари. Други мнения в Бургас твърдят, че друг кораб на фирмата е бил арестуван неотдавна в този район и заради изплащането на таксата за неговия престой, „Свети Николай” е трябвало да направи курса с трите тона кокаин от най-чиста проба.

От Външно министерство казаха, че са имали информация за задържането на българския съд още на 14 август, а от екипажа никой не е поискал официално защита от българска страна, тъй като никой не е попълнил необходимите за това стандартни образци документи. Някои от техните близки, обаче, вече поискали консулска защита, според Министерството на външните работи. Дарик радио очаква коментара на собственика на корабна и спедиторска агенция „Сийборн” по случая.