Единствената керамична школа в Бургаско се възражда
Единствената керамична школа в Бургаско се възражда / netinfo
Осигуряването на новата пещ е сбъдната мечта за ръководителя на школата Иван Арабаджиев
Школата по керамика в бургаското СУ "Иван Вазов" отново ще работи в нормален ритъм, след като бе осигурена нова пещ за изпичане на глинените произведения. Старото съоръжение, което дълги години са ползвали в училището, беше амортизирано и това наложи неговата подмяна.
За възстановяването на пещта са проведени две благотворителни кампании, при които са събрани 1 300 лева. Остатъкът от необходимата сума от 4 000 лева е осигурен от Община Бургас, обясни директорът на СУ "Иван Вазов" Виктор Григоров.
"Школата по керамика не е само гордостта и визитката на нашето училище. Тя ни е изключително необходима, защото ние ще възродим традицията да се провеждат занятия на учениците в нея в часовете по изобразително изкуство. Бихме искали да организираме курсове по керамика на заинтересовани деца, а защо не и на техните родители", допълни Григоров.
Осигуряването на новата пещ е сбъдната мечта за ръководителя на школата по керамика в училището Иван Арабаджиев. Тя е създадена още през 1972 година от неговия баща и е първата и единствена по рода си в региона. Той изказа своята благодарност към зам.-кмета по култура и образование Йорданка Ананиева за помощта и съдействието от страна на Община Бургас и показа някои тънкости в изработката на глинени съдове.
"Тази инициатива показа, че българското образование има нужда от своето ново възраждане. Има нужда обществото да повярва, че едно училище може да възроди своите традиции, може да ги направи привлекателни за съвременното младо поколение и в същото време да предаде този дух, с който е известен Бургас", каза при представянето на новата придобивка зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева. 
През изминалата учебна година школата по керамика са посещавали 50 деца от предучилищна група до 4-ти клас. Предвижда се в бъдеще в нея да се обучават и деца от други учебни заведения