Дънекова с допинг в Рио
Дънекова с допинг в Рио / Lap.bg, Илиан Телкеджиев

Бургаската лекоатлетка Силвия Дънекова е дала положителна проба за еритропоетин след изненадващ допинг тест на игрите в Рио. Рано тази сутрин, лошата новина е потвърдена и от резултата на Б-пробата й.

Рекордьорката ни на 3 000 метра стипълчейз е била тествана няколко пъти след пристигането си в Бразилия. До този момент тя никога не е давала положителен допинг тест. Според правилата на Световната антидопингова агенция, за първата си положителна проба спортистката ни ще бъде наказана с лишаване от състезателни права за четири години.

Силвия Дънекова и всичките ни олимпийци преминаха обстойно обучение в Националния антидопингов център. Атлетката бе тествана от наши специалисти преди Олимпиадата, а след пристигането си в Рио де Жанейро отново даде проба, като резултатите от тези две проверки бяха отрицателни.

На 1 август на Дънекова е взета нова проба, която дава положителен резултат за наличието на забранени вещества. Тя е с временно спрени права и вероятно ще трябва да напусне олимпийските игри. От БОК съобщиха, че в А-пробите й са открити пептидни хормони и хормони на растежа.