Душата на апостол, душата на агент
Душата на апостол, душата на агент / Красимир Калудов

Знам, знам какво ще ми кажете. Че не трябва да ги съдя, за да не бъда съден, че трябва да обичам ближния си, да бъда смирен и да се науча да прощавам.

Всъщност аз нямам за какво да ги съдя, няма и какво да им прощавам, защото кой съм аз в края на краищата? В сравнение с тях съм никой.

За мен е ясно. Някои хора ме познават, други не. Аз съм от племето на безлинкълновците, низшите духом и телом.

Виж с тях висшите духом е друго.

До днес си мислехме, че ги познаваме и знаем това онова за тях. Може да се каже, че сме ги уважавали.

Пък тя каква стана. Днес сякаш отново се запознахме с тези хора.

Само че на никого от нас не му се иска да рече „Приятно ми е"

Пък и как да е приятно да научиш, че 11 от общо 15 митрополита у нас са бивши агенти на държавна сигурност. Всичките били вербувани за „блажени", пардон за сътрудници на Шесто управление на ДС, най-страшното и репресивното отделение на комунистическата тайна служба.

Бивши ли? Че то има ли бивш агент?. Години наред си свикнал да пишеш доклади, донесения, да проучваш хората и да ги дискредитираш с информация, която те по принип не желаят да огласяват публично и накрая да престанеш просто ей така да се занимаваш с подобни дела. Не че нещо се заяждам, ама не го вярвам. То, когато предателството ти е в кръвта, си оставаш предател до края на дните си, когато ще се изправиш пред създателя си с последния доклад, но за собствения ти животец.

И понеже Българската православна църква най-вероятно ще съзре в огласяването на тази ръзтърсваща информация за агентурното минало на своите митрополити опит за разрушаване на християнските устои по нашите земи, позволявам си да изразя несъгласие.

Ами когато някой християнин се е изповядал на свещеника в църквата и същият този свещенослужител после е описал изповедта в доклад и я предал на регионалното звено на Шести отдел на Държавна сигурност, тогава какво е това. Не е ли разрушаване на устоите на църквата?

Все бях чувал за войни на Христа, ама за свещеници доносници не съм чел никъде.

Всъщност в Новия завет има информация за един такъв, условно казано, римски агент, който предал ближния си за 30 сребърника, ама предателят си получи заслуженото.

В българския завет нищо такова няма да се случи. Помнете ми думата.

Ще продължат да си карат линкълна, да освещават бензиностанции и спа центрове и да въртят търговийка с църковни имоти. А в църквите ще влизат само политици и някой друг мераклия за архонтска титла и сан.

Скъпи наши владици и агенти, не е зле да се покаете, а?

Ама, като ви знаем какви сте, едва ли?

Апропо, след владиците ще огласите ли агентите и с по-ниски чинове. Да ме прости Бог, ама все си мисля, че и в Бургас може да изскочи свещеник агент.