Дора Чинева остава редови съдия
Дора Чинева остава редови съдия / netinfo

Бившият председател на АС Бургас Дора Чинева ще продължи да работи като съдия. Това стана ясно от проведеното днес заседание на ВСС. Една от точките в него бе разглеждане писмото на бургаския магистрат с което тя оттегли молбата си за напускане. Съдебният съвет е приел за сведение отказа от пенсиониране.

Това означава, че Чинева остава редови съдия. Междувременно срещу нея продължава да тече дисциплинарно производство.

Дора Чинева подаде оставка като председател на Апелативния съд  на 26 октомври. Тя,  заедно с бившия окръжен прокурор Ангел Ангелов и  председателя на  Районния съд в Несебър Пламен Найденов, бе уличена в  нерегламентирани контакти с Красимир Георгиев –Красьо. В разгара на скандала ВСС прикани всички магистрати от неговия списък да напуснат постове до изясняване на подробностите.

В мотивите за  пенсионирането е посочено "Понастоящем недоброто ми здравословно състояние, повлияно допълнително от породената, напоследък, сянка на съмнение относно повторния ми избор за административен ръководител на Апелативния съд не ми позволява да продължа работа".

Нейната оставка  като председател на АС бе разглеждана на заседание на ВСС на 29 октомври. Тогава Чинева  бе освободена от ръководния пост, но решението за оставката й като магистрат бе отложено.

Междувременно юристи от Бургаски съдебен район внесоха подписка в нейна подкрепа.