Стрелба с въздушна пушка
Стрелба с въздушна пушка / netinfo

Районен съд – Айтос взе мярка за неотклонение „Домашен арест“ спрямо Васил С., 69-годишен, който на 4 юни вечерта откри стрелба с въздушна пушка по деца и рани 10-годишен.
Той е обвинен в това, че е държал самоделно огнестрелно оръжие – едноцевна самоделна пневматична пушка, без сериен номер, от дясно под патронника с приспособен метален застопоряващ затвора лост и боеприпаси – 18 бр. патрони за гладкоцевно оръжие и 8 бр. патрони за нарезно оръжие, без да има за това надлежно разрешително.
Районен съд – Айтос прие, че с оглед възрастта и здравословното състояние на обвиняемия, спрямо Васил С. трябва да бъде взета мярка за неотклонение „Домашен арест“.  От приложените от защитата документи и от разпита на свидетел става ясно, че обвиняемия е в тежко здравословно състояние и същия не би могъл с оглед на заболяванията, от които страда да понесе най-тежката мярка за неотклонение, а именно „Задържане под стража“ в арест, без това неминуемо да се отрази на общото му здравословно състояние.
В мотивите си съдът съобрази, че по делото има данни, че Васил С. не ходи на работа и поради болестта си по цял ден си седи в къщи, поради което и съдът счита, че вземането на мярка за неотклонение „Домашен арест” би изиграло съответния ефект.
Определението на Районен съд – Айтос подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд - Бургас в тридневен срок. В случай на жалба или протест, делото ще бъде гледано на  12 юни.