Доц. Джамбек е в Бургас за Чисто море

/ Снимка: Община Бургас
Бургас ще бъде домакин на форума "Предизвикателството: Чисто Черно море", съобщиха от Общината. Събитието е на 5 април - петък, от 14.00 часа в eкспоцентър "Флора". Дискусия за успешни практики, проучвания и за проблемите на Черно море ще проведат представители на национални и местни власти, неправителствени организации, със специалното участие на доц. Джена Джамбек от САЩ.

Представят данни за първите обитатели на западното Черноморие

Джена Джамбек е награждаван изследовател, преподавател в Университета в Джорджия. Повече от 20 години тя провежда изследвания в областта на твърдите отпадъци. Тя е специалист и в областта на глобалното управление на отпадъците и пластмасовото замърсяване.

Нейният труд по изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океана, публикуван в списание Science, е признат за фундаментален от световната научна общност. Разработките й са представяни в политически дискусии от програмата на Глобалната океанска комисия, в конгреса на САЩ, в декларациите на Г-7 и Г-20 и Програмата на ООН за околната среда.

Топ: Бургас в Берлин за най-голямото туристическо шоу

Джена Джамбек провежда обществена дипломация в областта на околната среда, като международен информационен говорител за САЩ, участва в множество глобални програми, срещи, презентации на правителствени органи и медийни кампании по света.

И е съразработчик на мобилното приложение Marine Debris Tracker, чрез което са идентифицирани над 1 милион отпадъци от различен вид в моретата и океаните, за да е лесно последващото им отстраняване.