До Великден ще бъде пуснат Северният обходен път на Бургас. Това обяви при инспекция на място служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

С пускането на пътя ще се съкрати съществено времето за пътуване до курортните селища по Черноморското крайбрежие, без да се налага преминаването през областния център. Това посочи кметът на Бургас Димитър Николов.

бургас северен път
БТА

"Това ще намали и броя на пътните инциденти. Ще се намали и замърсяването с фини прахови частици в жилищните територии на Бургас, особено на в ж.к. "Изгрев", допълни Николов. 

Министър Шишков уточни, че пътят ще бъде пуснат за експлоатация с Акт 15. Подобно на Северния обходен път на Поморие по отсечката ще бъдат поставени знаци за ограничаване на скоростта до получаването на Акт 16, което трябва да се случи през лятото на тази година. За пълното реализиране на проекта трябва да бъде монтирано осветлението, уточни още служебният регионален министър.

"Именно осветлението забави дейностите по това трасе, но проектът за поставянето му вече е одобрен. Това се случи преди месец-месец и половина", посочи арх. Шишков.

бургас северен път
БТА

Според кмета Димитър Николов с обхода се избягва влизането в Бургас и шофьорите ще спестяват 20 минути в посока Слънчев бряг.

"Най-големият плюс е, че ще се освободи от движение жк. "Изгрев", така комплексът ще бъде пощаден и от запрашаването, което идва от автомобилния трафик. Експертите са категорични, че се намалят и катастрофите", коментира той.
Станимир Димитров/БТА