До родолюбците с възможности
До родолюбците с възможности / РИМ-Бургас

Бургаският музей се обръща към родолюбиви българи да спомогнат за реставрацията на ценни възрожденски икони от неговата колекция. Инициативата е част от дарителската кампания на музея „Есен 2014”, която вече беше успешно подкрепена от водещи български фирми. Важно е да се знае, че финансовата подкрепа за реставриране на иконите е възможност за дарителите да ползват данъчни облекчения в края на календарната 2014 година.

На „Сътворение на света” е представен по-различен поглед на старозаветния сюжет. Иконата „Възкресение Христово” представя възнасянето на Исус към небето над бягащите римляни. Още при постъпването й в музея тя е била пропукана в горната си част. Предполага се, че третата, „Богородица с младенеца”, е дело на местен черноморски зограф. Божията майка подава изписан свитък, а от лявата страна иконописецът довършва ореола й.

За реставрацията на една икона са необходими между 500 и 1000 лева, в зависимост от нейния размер. Подробна информация за начините и ползите от предоставяне на дарения, може да бъде намерена на страниците на НАП и РИМ Бургас в раздел „Стани наш дарител”. Интернет страницата на музея е http://www.burgasmuseums.bg/index.php?tab=home&page=donate. Контакти и повече информация на телефони 056 / 842582, 820344