ДНСК се отчете за незаконното строителство по морето
ДНСК се отчете за незаконното строителство по морето / netinfo

193 констативни акта за премахване на незаконни строежи по Черноморието е съставила ДНСК след проверките през март тази година –това съобщи в Слънчев бряг министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. От 99 са по южното Черноморие и 94 по Северното. По време на инспекциите не е констатиран нито един незаконен хотел на плажната ивица. Днес екип на МРРБ е на работно посещение в Бургаска област.

 
Проверките обхващат цялата плажна ивица , като на контрол за подложени всички плажове без оглед на това кой ги стопанисва- каза шефът на ДНСК Иван Симитчиев. Проверени са общо 129 плажа.Съставени са актове за премахването на Електро и ВиК и канализационни проводи на обекти върху пясъка които противоречат на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Нарушители са и бистра и капани по плажа които са по чл.56 , чиито канализации представляват септични ями недопустими за една плажна ивица. Има актове за старо и неугледно строителство, за басейни и водни пързалки разположени на пясъка. Най-драстичните нарушения по Южното Черноморие са плажовете Несебър –южен, Бургас- централен, Плажът на Ахтопол. На север плажовете”Моби Дик” и района около плаж „Икантлъка”.

Шефът на ДНСК съобщи , че все повече са собствениците на незаконни обекти по морето, които сами предприемат действия по събарянето им след актове от дирекцията. До момента 200 обекта са доброволно отстранени и 60 принудително.


Инспекциите са по силата на задълженията вменени от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на ДНСК. През април ще започне проверка в зона А на крайбрежието, която обхваща територии на 100 метра от плажната ивица и също е забранена за строителство