Божура
Божура / Sredec news
Близо 100 участници станаха част от събитието на живото фолклорно наследство в Средец

И тази година почитателите на странджанско-тракийските песни,  ще имат възможността да им се насладят, по време на Националния събор за надпяване и надсвирване „Фолклорен венец Божура“, чиято конкурсна част започна днес в местността Божура.

Петя Шиварова - председател на читалищното настоятелство на НЧ „Пробуда - 1897“, определи събора като основна хранителница на фолклора, неговата история и „трансфер между минало и бъдеще“. Тя не пропусна възможността да благодари на кмета на община Средец инж. Иван Жабов за дългогодишната  подкрепа.

99 са участниците в конкурсната програма, в която за първите места ще се борят младежи от 4 до 19 години, разделени в 4 възрастови групи за индивидуални изпълнители, 4 групи за инструменталисти и 2 групи за детско-юношески фолклорни състави. И тази година, освен 1-ва, 2-ра и 3-та награда, ще бъде присъден Приз „Фолклорен венец Божура“ на най-доброто изпълнение по време на конкурса. Един от участниците ще вземе и приз „Комня Стоянова“, след участие с песен от нейния репертоар. Съюзът на тракийските дружества пък ще връчи Награда за най-добра тракийска песен,  тъй като освен странджански, в конкурса участват и тракийски песни. В поредното издание „Награда от Кмета на община Средец“ за цялостен принос към събора ще получат Съюза на тракийските дружества за заслуги през годините, като един от основните партньори.

По време на гала концерта, който ще се състои утро, гостите на събора ще се насладят на изпълненията освен на призьорите от конкурса, но и на едни от най-големите и доказали се имена на българския фолклор. Част от тях са: Калина Вълчева, Янка Рупкина, Калинка Згурова, Манол Михайлов,  Ваня Дженезова, Златка Ставрева, Радостина Йовкова и други. Публиката ще може да види и Ансамбъл „Китна Тракия“, които пристигат от Хасково по покана на община Средец. Другата приятна изненада за концерта ще е гостуващ състав от Турция от град Визе.

Баби от средецкото село Момина църква ще покажат традиционните си домашни занаяти  на уличка на занаятите до Посетителски информационен център - плетене на чорапи, предене и други. Това са тихи занимания, които по никакъв начин няма да пречат на атмосферата на концерта.