Днес се издига Светия кръст
Днес се издига Светия кръст / снимка, burgasinfo

Светият кръст се почита от православната църква на днешната дата - 14 септември. На Кръстовден се спазва строг пост.
Това е един от четирите дни в годината, в които се издига символът на жертвата на Господ за измиване на човешките грехове с кръвта си, на спасението за хората, вярващи в Исус, чрез тази жертва а от там на християнството като цяло.
Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината. Това се случва в третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, когато Христос е бил разпънат, на 1 август и на 14 септември.
Празникът днес се свързва със Света Елена - майката на император Константин Велики. Като ревностна християнка тя се отправила към Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните.
Усилията ѝ се увенчали с успех. Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква.
След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници.