Да спасим единствената Кардио болница в Бургас
Да спасим единствената Кардио болница в Бургас / Виа Понтика
Подписката стартира пред Часовника до Общината и ще продължи до 16.00 часа
Д-р Контева: Има риск Югоизточна България да остане без кардио болница
100599
Д-р Контева: Има риск Югоизточна България да остане без кардио болница
  • Д-р Контева: Има риск Югоизточна България да остане без кардио болница
Днес пред Часовника до сградата на Община Бургас стартира подписка за спасяването на единствената Специализирана болница по кардиохирургия в Бургас. Всеки желаещ може да изрази позицията си за запазването й с име и подпис до 16.00 часа днес или утре, отново от 10.00 до 16.00 часа. 
Кардиоболницата е единствената в Югоизточна България специализирана по кардиология и кардиохирургия и поема всички спешни и животоспасяващи сърдеучни случаи. Най-близкото до Бургас кардио звено е на повече от два часа път с автомобил, но при спешността дори секунди могат да бъдат решаващи за спасяване на живота, напомнят медиците. 
Успоредно с това закриването й ще остави без работа над 130 души висококвалифициран медицински персонал
Заплахата болницата Аджибадем Сити Клиник Бургас да преустанови дейността  е заради неизпълними условия в договора за наем, наложени от началото на тази година от УМБАЛ - Бургас.
"Болницата обслужва население от над 1 милион души, като всеки месец повече от 1000 пациенти получават планова и спешна кардиологична и кардиохирургична помощ.
От създаването си през 2009 г. до днес в болницата са извършени над 2300 кардиохирургични операции, 1200, от които спешни, спасени са над 2500 души с остър инфаркт на миокарда, напомнят лекарите от лечебното заведение", коментира д-р Мариана Контева - водещ специалист и управител на болницата. 

Д-р Мариана Контева алармира: Има риск единствената кардиологична болница да бъде закрита
Gramofona.com


Решението в момента е в ръцете на гражданите. Те могат да подкрепят запазването на здравното заведение със своя подпис на  9 и 10 февруари /събота и неделя/ от 10.00 до 16.00 часа пред Часовника до сградата на Община Бургас. Или да се включат в петицията като кликнат върху "Да запазим Кардиохирургичната болница в Бургас. 
Аджибадем Сити Клиник Бургас обезпечава с договори за спешна кардиохирургична помощ  всички инвазивни кардиологични лаборатории в града -  МБАЛ Бургасмед, УМБАЛ Дева Мария, както и още две болници в региона.
"Инвестирали сме над 12 милиона лева за ремонти и апаратура. Това е единствената кардиохирургия в Бургас и в региона. Изградили сме високотехнологична болница с висококвалифициран екип. Ежедневно спасяваме човешки животи. Сега сме поставени пред невъзможни условия да останем заради непосилно висока цена за наем, която ако не платим, трябва да напуснем сградата. Апелирам гражданите на Бургас да ни подкрепят и да дадат своя глас заедно да запазим кардиохирургичната болница на Бургас", призова д-р Контева. 
Повече по темата, чуйте в звуковия файл: