Днес честваме Света Татяна
Днес честваме Света Татяна / wordpress.blogspot.com

Православните и католически християни отбелязват днес деня на Великомъченица Света Татяна.

Тя е раннохристиянска мъченица. Родена била в семейството на богато римско семейство, което криело своята вяра. Била посветена за дякониса и се отдала напълно на милосърдие и непрестанна молитва.

По това време на римския трон се възкачил 16- годишният Александър Север, който бил напълно равнодушен към вярванията на другите- Сред идолите на различните езически божества имал у дома си изображението и на Христос.

Татяна била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. Тя твърдо отказала да стори това, а от въздействието на нейната гореща молитва идолът на божеството паднал на земята и се разбил на парчета.

Девойката отказала да се отрече от Христа и била подложена на свирепи изтезания, сред които избождане на очите и рязане на ивици от кожата й. След всяко мъчение тя се явявала на другия ден излекувана.

Безсилният градски управител, уплашен от нейната несломимост, наредил да я хвърлят на лъвовете. Звярът, който трябвало да я изяде жива, обаче, кротко обикалял около светата мъченица и ближел нозете й.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.

Днес празнуват дамите, които носят имената Таня и Татяна.