Димитър Рачков: Тази година съм Бург, догодина почетен гражданин, през 2017 - кмет
Димитър Рачков: Тази година съм Бург, догодина почетен гражданин, през 2017 - кмет / netinfo

Със званието "Художник на годината` 2015" беше отличен художникът Роналд Швеевайс. Церемонията, посветена на празника на Бургас - Никулден, се състоя по традиция в изложбената зала на Дружеството на художниците на ул. "Александровска" 22.
Кметът Димитър Николов поднесе статуетка и грамота на 70-годишния призьор. Сред номинираните тази година бяха още художниците Ана Михайлова и Андрей Янев.
За трета поред година беше връчено и отличието "Завърнали се младежи". Призът взе отборът на ПМГ "Акад. Н. Обрешков" - Бургас, а останалите номинирани в категорията бяха Силвия Динекова, Станислава Бойчева и Румен Ангелов.
Наградата "Бург на годината` 2015" беше връчена на актьоря и "Господар на ефира" Димитър Рачков. Останалите номинирани за отличието бяха Никола Добрев - президент и треньор на клуб "Фрегата", Атанаска Николова - зам.-министър на околната среда и водите за привличане на средства по европроекти като зам.-кмет на Бургас и актьорът, поет и режисьор Пейо Пантелеев.
Сред гостите на тържеството бяха забелязани още областният управител Вълчо Чолаков, бургаски депутати и общественици.
Празникът на Бургас продължава с големия Никулденски концерт на площад "Тройката" от 17.30 часа. Тази година кулминацията на тържествата е включването на светлините на 18 - метровата елха и градската украса на Бургас от кмета Димитър Николов и от участника в "Детска Евровизия` 2015" Иван Стоянов.
В концерта ще вземат участие още Тони Димитрова, Рафи, квартет "Destiny" и ПФА "Странджа", а водещи ще бъдат Димитър Рачков и Милена Маркова - Маца.