Диана Саватева
Диана Саватева / netinfo
Жители на пет села от общините Малко Търново и Царево и тази година съхраниха традицията да се събират в местността Влахов  дол за ритуала измиване на иконата на Св.св. Константин и Елена.
Това се случва в неделята преди големия християнски празник на светците, който в Странджа е свързан с нестинарството.
„Възхищавам се на енергията и устойчивостта на странджанци,  на Влахов дол видях много млади хора, деца, дори бебета, имаше и достолепни старци над 80-те”,  разказа народният представител Диана Саватева, която  се включи в събитието заедно с кмета на  община Малко Търново Илиян Янчев.
„Аз съм родена в тази планина, за мен възможността да се срещам и разговарям със странджанци тук, сред природата, е толкова важна и необходима, колкото и приемните, които ще имам в общините Царево и Малко Търново”,  допълни депутатът.
Местните разказват, че от незапомнени времена от  5 нестинарски села: Кости, Българи, Кондолово, Сливарово и Граматиково, тръгват лъчове, които се събират в местността,  равно отдалечена от всяко едно от тях и прочута с лековитата   Голяма аязма.
В събота Саватева бе гост на второто издание на фестивала „Хоро в Странджа“ в Малко Търново, а след това обсъди с кмета  Илиян Янчев най-актуалните проблеми в общината.
На 3 юни, събота, народният представител ще има среща с жителите на село Кости, община Царево, после ще посети с. Българи.