Три болници в Бургас са отказали да приемат 13-годишно дете, което по думите на родителите му било "в тежко състояние". За това алармираха близки на 13- годишната Яница. Едва след като е извикана линейка, детето е настанено в държавната болница в Бургас.

Вуйчото на Яница разказа, че рано сутринта тя се почувствала зле, започнала да повръща. Близките и търсят помощ в най-близката частна болница. Там отказват да приемат момичето, защото дежурният лекар преценил, че състоянието му не е спешно. Семейството се насочва към спешната помощ в държавната болница.

„Там отказаха да им окажат спешна помощ, а детето продължава да се чувства отпаднало и да се влошава. Цялото и тяло е беше студено, беше посиняла, с изтръпване по крайниците и безсилие. Та не можеше да стои сама права", разказва вуйчото Иван Иванов.

Детето е насочено за преглед в спешен кабинет. Пред него има опашка, защото лекарят вътре е извършвал манипулация на дете с опасност за живота.
Близките на Яница се отказали да чакат и се насочили към втора частна болница. От там също преценяват, че детето изобщо няма нужда от хоспитализация, тъй като се оплакало само от студени ръце.

На излизане от болницата, обаче, по думите на близките, детето получава гърчи и губи съзнание. Вуйчото се обажда на тел. 112. Търси помощ и от РЗИ.

Малко дете е загинало в тежка катастрофа край Враца

От УМБАЛ Бургас изпратиха официална позиция, в която е обяснено, че не са приели детето заради други спешни случаи.

„След като са върнати от други лечебни заведения, родителите са пристигнали в болницата с оплакване, че на детето са му „студени ръцете". В Спешно отделение са преценили, че случаят не е спешен и детето не е за хоспитализация. Насочено е за преглед към неотложен кабинет, тъй като в този момент в Спешно отделение е обработвано дете с опасност за живота след поглъщане на чуждо тяло. В неотложния кабинет също е имало пациент, както и други чакащи, родителите са отказали да изчакат специалистът да се освободи и си тръгнали. Отишли са на преглед в частно лечебно заведение, където специалистът също е преценил, че детето не е за прием в болница и е изписал терапия. При излизането от частното лечебно заведение, те са се обадили на телефон 112 и са извикали линейка, която е докарала детето в УМБАЛ Бургас. Съгласно действащите разпоредби пациент, пристигнал с линейка се хоспитализира. Детето е прието в детско отделение. Състоянието му е стабилно, изследванията са добри, няма температура, няма данни за вирусна или друга инфекция, няма и оплаквания".

От здравната инспекция в града обещаха да бъде извършена проверка по случая.
БГНЕС