Десетки кораби лежат на дъното на Черно море
Десетки кораби лежат на дъното на Черно море / Станимир Димитров

Черно море в момента е най-големият музей на света, като това се дължи на сероводорода, който не позволява гниене на органичната материя. Проектната програма, работила по "Южен поток", е открила 137 кораба само по протежението на тръбата между Николаев и Варна.

Ако изследването се разпростре по цялата територия на Черно море, ще се убедим, че имаме един богат музей и голям ресурс от данни, заяви водолазът Михаил Заимов в ефира на БНТ.

За втора година тече и проектът на Центъра за подводна археология в Созопол и университета на Саутхамптън за изследване на южната част от Черно море. Работи се със сериозни изследователски кораби и тази година ще се пуснат големи роботи, за да изследват обектите и аномалиите, открити при миналогодишното геофизично изследване на дъното. Вероятно първите резултати от това търсене ще са ясни към началото на 2017 година.

Над 300 малки делфина са загинали в акваторията на българското крайбрежие. В Турция и Румъния положението също е много тежко. Предполага се, че това е само 10 % от общия брой, каза още Заимов.

Голяма е вероятността това да е причинено от бракониерски мрежи, добави още той. Проблемът с бракониерството според него може да се реши на правителствено ниво между България и Румъния, тъй като голяма част от бракониерите са в румънски икономически територии. Голяма част от кораби са турски, но има български бракониери.