Делото „Зартов” през февруари. Искат разпит на руския депутат Генадий Гудков
Делото „Зартов” през февруари. Искат разпит на руския депутат Генадий Гудков / Дарик Бургас

Очакваният с повишен обществен интерес процес срещу бившия управител на българо –руското дружество „Инглиш вилидж” и зам.-председател на Движението за социален хуманизъм Ивайло Зартов ще стартира през февруари следващата година.

Неизпълнена съдебна поръчка за свидетелите Мария и Генадий Гудкови от страна на Руската федерация, както и молбата на защитата на Зартов за време за запознаване с делото бяха причина за отлагане на съдебното следствие. Процесът се гледа в Бургаския окръжен съд. Председател на съдебния състав е съдия Захарин Захариев

Ивайло Зартов е подведен под отговорност за длъжностно присвояване в особено големи размери и за безстопанственост. Общата сума за която ще отговаря бившият кандидат депутат и кандидат общински съветник е над 3.6 млн. лв.

Парите са били присвоени за периода от ноември 2004 до октомври 2008 г., когато Зартов е бил управител на дружеството „Инглиш Вилидж” и като такъв е трябвало да изгради ваканционно ВИП селище със сто къщи край бургаското село Димчево. Селището остана на кота нула, само девет постройки, а Зартов бе привлечен като обвинеяем веднага след изборите през 2009 в които участва.

Десет свидетели се явиха на заседанието сред тях настоящият управител на „Инглиш вилидж” Роман Еременко и почетният руски консул  Тонко Фотев. Съдът конституира руският гражданин Роман Еременко, в качеството му на управител на засегната фирма,  като граждански ищец и прие предявения иск на стойност 3.6 млн лв. за претърпени имуществени вреди.

Адвокат на Зартов е Петя Шопова, която е бивш депутат от БСП и Евролевицата. Прокурори по делото са Галина Колева и Димо Маджаров.

Съдът отложи делото за 16 и 17 февруари, когато по предложение на защитата на подсъдимия, ще бъдат разпитани част от свидетелите и експертите, изготвили съдебно-счетоводната експертиза.

За депутата от руската Държавна дума и зам.-председател на Комисията по сигурност Генадий Гудков и съпругата му Мария ще бъде изпратена повторна съдебна поръчка, като защитата настоява те да бъдат разпитани в съдебно заседание. В залата ще бъде изслушан още почетният руски консул в Бургас Тонко Фотев и свидетелят Орлен Тъщан. Останалите показания на свидетелите ще бъдат прочетени по време на съдебното следствие.

Този вид процес обаче не включва признаване на вината от страна на подсъдимия, обясни Веселина Павлова, преаташе на БОС. Присъдата в този случай ще бъде постановена по общия ред, а не както е по изискването на традиционото съкратено съдебно следствие.

Ако се докаже вината на Ивайло Зартов той може да получи ефективна присъда от 10 до 20 години и конфискация на половината имущество.

"Аз съм абсолютно невинен”, каза в съдебната зала Зартов.

Фирмата "Инглиш вилидж" ООД е регистрирана в БОС през 2004 г. Освен управленски функции тогава Ивайло Зартов има и 10% собственост в дружеството. Парите обаче са били на руския холдинг "Оскорд", зад който стои депутатът от руската Дума Генадий Гудков.Според запознати, по документи Зартов е съдружник със съпругата на депутата Мария.