Делото срещу граничаря Михаил Цонков се връща
Делото срещу граничаря Михаил Цонков се връща / netinfo
Военно-апелативна прокуратура върна прекратеното дело срещу граничния полицай Михаил Цонков, който през април миналата година уби в схватка турски бракониер, нарушил българската морска граница. Случаят се връща на ниво досъдебно производство.

Военните магистрати мотивират своето решение така: „както обжалваното определение на първоинстанционен съд, така и прокурорското постановление за прекратяване на наказателното производство се отличават с липса на мотиви”.

По време на инцидента трима турски рибари бяха влезли в български териториални води за незаконен улов на калкан. По време на гонитбата те блъскаха с канджи по главите българските граничари. Лошо пострада един от тях – Николай Петков, чиито ръце бяха силно наранени от металните куки.

На борда на гемията, Михаил Цонков влезе в схватка с единия бракониер. При падането му в мрежи, неговият пистолет произведе изстрел, от който по-късно рибарят почина. Бащата на полицая, Пенчо Цонков смята, че върху прокуратурата се оказва натиск неговият син задължително да бъде осъден.

Пенчо Цонков отново смята да се обърне за помощ към бургаските медии, които за пръв път миналата година застанаха единодушно зад Михаил Цонков. Той и неговите трима колеги, участвали в гонитбата на бракониерите бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Бургас”.