Деца стават археолози за един ден в Деултум
Деца стават археолози за един ден в Деултум / netinfo
Деца стават археолози за един ден в Деултум. "Прощапулник на най-малките археолози" е озаглавено едно от събитията, включени в програмата за отбелязване на празника на Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт", община Средец - "Ден на древен Деултум - врата към загадъчната Странджа", който ще се проведе на 19 август.

Това е първото от поредицата събития, с които Община Средец и Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" в партньорство с Министерство на туризма ще отбележат две значими културно-исторически събития за региона и страната - 30 години Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" и 15 години от създаването на Общински исторически музей – Средец.

Най-малките археолози ще научат тайната на професията от Красимира Костова - директор на Националния археологически резерват. В два пясъчника ще бъдат заровени арт ефакти, които малките археолози ще трябва да открият с помощта на лопатки.

След това с карта на резервата те ще трябва да открият и къде се намира съкровището. Наградата, която ще получат, когато го намерят е римска сентенция.