Дарявам за Калата
Дарявам за Калата / Веселин Максимов

Вече са събрани 9 199 лева за  изработване на паметника на великия наш съгражданин, обичаният от цяла България Георги Калоянчев. Тази цифра обявиха днес от Инициативния комитет, съставен от Община Бургас, Обществен дарителски фонд, Дружество на художниците, Държавна опера – Бургас, Бургаската художествена галерия, Лайнс клуб Виа понтика, Зонта клуб Бургас, Ротари клуб Бургас Пиргос и Интеракт клуб Бургас.

За изграждането и поставянето пред входа на Летния театър на бронзовата скулптура в естествен ръст са нужни общо 80 000 лева. 60 000 ще отидат за изработката от скулптора Георги Чапкънов на макета, матрицата и последващото отливане в леярна. Останалите 20 000 са за транспорт, облагородяване на мястото на бъдещия монемунт, неговият монтаж и  съпътстващите за целта дейности, уточни заместник-кметът Йорданка Ананиева.

За целта кампанията по набиране на средства продължава с пълна сила. През следващите три месеца са планирани няколко културни прояви с благотворителна цел - постановката „Диагноза: Едит Пиаф” на 25 септември,  спектакъла „Среща в спомена“ на Нешка Робева на 30 октомври,  две представления за деца и ученици на „Тумба лумба” в Кукления театър и „Бай Ганьо в театъра” в „Адриана Будевска“.

Специално за кампанията са направени тениски с лика на Калоянчев и надпис „Дарявам за Калата“. Те струват 20 лева. Можете да си ги купите от павилиона на сдружение „Морски знаци“, срещу Часовника, на „Богориди”, както и на всички концерти и специални събития, които ке бъдат част от кампанията. Всички приходи от продажбата на тениските ще отидат за паметника на невероятния Георги Калоянчев.