Данък върху доходите с отстъпка
Данък върху доходите с отстъпка / netinfo
На 10 февруари изтича срокът, в който гражданите могат да платят данъка върху доходите по годишните декларации за облагане на доходите от 2008 година с отстъпка от 5%. Ако сте решили да се възползвате от облекчението, трябва да заплатите дължимия данък в банковия офис на НАП-Бургас – уточниха от приходната администрация. Ако направите превода за данъка от банка на друго място, облекчението няма да влезе в сила, тъй като при плащане по банков път е необходим поне един ден, за да пристигнат наредените средства по сметката на териториалната дирекция.

При попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната сума, кодът за вид плащане (код 111213 - „Данък върху доходите на физически лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др.” или за данъка от едноличните търговци 111215 – „Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци”), входящият номер на данъчната декларация, ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането.

Декларацията за доходите и всички нейни приложения са публикувани в Интернет във формат, който позволява да бъдат попълнени електронно. Отстъпка от 5 на сто от данъка за довнасяне може да се ползва и ако декларацията е изпратена по електронен път, подписана с електронен подпис до 30 април 2009 година, когато е и последният срок за деклариране и плащане на данъка върху доходите на физическите лица.