Данъчните дебнат 24 часа
Данъчните дебнат 24 часа / netinfo


22 случая на извършване на дейност без касовите апарати на търговците да са дистанционно свързани с приходното ведомство са засечени от данъчните инспектори при проверки по морето. Съставени са актове, предстои издаването на наказателни постановления, които ще бъдат в размер от 3 000 до 10 000 лева.
След проверки на заведенията в Приморския парк на Бургас са съставени 7 акта, предимно за неиздаване на касова бележка и разлики в касовата наличност и отчетеното на фискалните устройства. По-голямата част от персонала на заведенията в морската градина на Бургас е на трудови договори с 8-часов работен ден. Наетите с договори за 4 часа дневно са единични случаи, коментираха проверяващите.

За една седмица 20 високооборотни питейни заведения бяха поставени под непрекъснато физическо наблюдение от екипи на НАП Бургас. Този вид контрол бе предшестван от предварителен мониторинг, селекция и съпоставка на размера на оборотите на сходни по капацитет и местоположение заведения чрез данните от информационната база на НАП, отчитаща движението на оборотите след свързването на касовите апарати със софтуера на приходното ведомство.
Навсякъде в наблюдаваните заведения приходите, отчитани на фискалните устройства, са нараснали двойно и тройно, а на места са били отчетени и фрапиращи различия в сравнение с оборотите за седмица назад. След анализ на резултатите в някои от наблюдаваните заведения ще започнат ревизии.

Съвместно с полицията са проверени 14 от най-известните дискотеки и нощни клубове в курорта Слънчев бряг. В началото на активния летен туристически сезон не са засечени фрапиращи нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, коментираха от НАП Бургас. Засиленият контрол продължава. Ще бъдат извършвани и проверки съвместно с други контролни институции.