Даниел Вълчев: Туристическият бизнес да инвестира в обучение на кадрите си
Даниел Вълчев: Туристическият бизнес да инвестира в обучение на кадрите си / netinfo
Туристическият бизнес трябва да инвестира в образованието на кадрите си. Това каза в Слънчев бряг вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев. Той присъства на Първото национално състезание на професионалните гимназии за бармани и сервитьори, което се проведе в курортния комплекс.

"Доверието между бизнеса и образователни институции не е на необходимото ниво"- каза министър Вълчев Между тези две страни трябва да има много по-добро отношение и сътрудничество. Той допълни, че е редно да се откажем от разбирането, че държавата трябва може да предвиди точната бройка необходими сервитьори и бармани в туризма за години напред. Според Даниел Вълчев, има професии за които училищата не са единствен източник на кадри. Тук е мястото на бизнеса който трябва да инвестира в обучение на персонала допълни вицепремиера.

"В крайна сметка като изградиш един хотел за 10 хиляди евро, не е голяма беда за дадеш пари за обучение на персонала. Туристическият бизнес е преди всичко отношение, а това нещо се учи", каза още министър Вълчев.

Министър Вълчев представи на участниците в състазанието своя специалитет. На импровизирания бар в хотел “Хризантема” той направи коктейл от спрайт и в добавка сок от ананас и домати. Така полученият микс вицепремирът шеговито нарече "КБ"-коалиционна бърканица.