/ пресцентър
Един от най-успешните нови български игрални филми „Далеч от брега“ на режисьора Костадин Бонев ще бъде представен предпремиерно пред публиката в Ямбол на 9 септември. Това ще стане от 19.30 часа на площад „освобождение“, 4 дни преди официалния му ход по родните кина.
 
Основната част от снимките бяха направени именно в Ямбол през есента на 2017 г. и излъчването на лентата първо там е жест от екипа и разпространителите. За събитието ще пристигат режисьорът Костадин Бонев, изпълнителният продуцент Тони Тодоров, операторите Константин Занков и Орлин Руевски.
 
От актьорския състав ще участват Пенко Господинов, Йоана Буковска-Давидова, Жорета Николова и Марий Росен. Преди прожекцията те ще споделят пред ямболската публика любопитни факти от снимачния процес и представянето на продукцията на престижни фестивали по целия свят.
 
Филмът е по мотиви от цензурирания преди 1989 роман на Евгений Кузманов „Чайки далеч от брега”, сатира на тоталитарния режим. Историята е за талантлив театрален режисьор (в ролята Пенко Господинов), който е прогонен от столицата и изпратен в малък провинциален театър.
 
Там той иска да постави пиеса, обсебила мислите му, която разказва за група от хора, неотлъчно наблюдавани и живеещи в постоянен страх от наказание. Сценарият на Никола Петков, Евгени Кузманов и Костадин Бонев ни показва ограниченията, които идват отвън, но и тези, които сами посаждаме в себе си.