Дадоха две години на Дражев за двойната смърт на пътя
Дадоха две години на Дражев за двойната смърт на пътя / Дарик Бургас
Дадоха две години на Дражев за двойната смърт на пътя
30744
Дадоха две години на Дражев за двойната смърт на пътя
Дадоха две години на Дражев за двойната смърт на пътя
  • Дадоха две години на Дражев за двойната смърт на пътя
  • Дадоха две години на Дражев за двойната смърт на пътя

Ивайло Дражев е виновен за катастрофата от 1998г. завършила с два смъртни случая. Това реши днес Бургаският окръжен съд с председател Веселка Узунова  и го осъди на две години затвор при първоначален общ режим.

Присъдата бе произнесена шест години след като делото влезе в съда и 12 години след жестоката катастрофа на пътя Бургас –Созопол, над 150 насрочени съдебни заседания и общо 10 сменени защитника на обвиняемия.

Дражев бе признат за виновен затова, че на 31 юли в пияно състояние, наличие на 2.16 промила алкохол в кръвта, шофирайки с превишена скорост –100 км/ч,  е причинил по непредпазливост смъртта на  20-годишната  Румяна Димитрова и 40-годишния Димитър Кехайов и тежка телесна повреда на Верка Димитрова, майка за загиналото момиче. Дражев лично е шофирал автомобила си „Волво” с който връхлита  върху  идващия насреща „Мерцедес ”с великотърновска регистрация.

Президентът на съществуващия само по документи клуб „Черноморец”- Бургас извършва произшествието в условията на отложено наказание за предходен пътен инцидент при който загива Марияна Велчева.

Съдът реши Дражев да не изтърпява наложената му  двегодишна присъда по делото през 1996 г.

Бяха отхвърлени и всички граждански искове в размер на 230 000 лв. Той ще трябва да заплати около 11 000 лв. разноски по делата на държавата и по сметката на Окръжния съд в Бургас и 3 600 лв. за разходите на Верка Димитрова.

Съдия Узунова измени постоянния арест на Дражев и го пусна на свобода срещу гаранция от 1000 лв.  

Мотивите за решението все още не са оповестени.

При изготвянето му съдът е взел под внимание многобройните смекчаващи вината обстоятелства, каза в залата председателят на съдебния състав.

„След като се запозная с мотивите ще преценя дали ще протестирам решението”- каза зам.-окръжният прокурор Станимир Христов, които поиска 7 години ефективна присъда и изтърпяване на отложеното условно наказание.

Чуйте повече от прокурор Христов и гражданския ищец Верка Димитрова: