Да не затваряме очи, а да наведем глави!
Да не затваряме очи, а да наведем глави! / netinfo
Да не затваряме очи, а да наведем глави!
79392
Да не затваряме очи, а да наведем глави!
  • Да не затваряме очи, а да наведем глави!

Историята, която е пропита с кръв и сълзи не бива да бъде забравена, не бива да бъде омаловажена. Това напомнят с отбелязване на днешната дата хиляди наши съграждани и сънародници от арменски произход.
Мотото „Помня и изисквам", посветено на 100-годишнината от Арменския геноцид е изписано на голям транспарант пред храм „Сурп Хач" /Свети Кръст/ в Бургас. Мястото, където днес ще бъде открита официално паметната плоча на арменския колумнист и журналист Хрант Динк - едно от най-влиятелните и талантливи пера на 21 век, убит в Истанбул от турски националист през 2007 г. Той е бил редактор на вестник „Бразда", издаван в Турция и засягащ въпросите за геноцида. В негова памет и в името на свободното слово никой не се е обявявал с лозунга „Аз съм Бразда!". Степан Дадурян обаче като журналист и жител на град, признал геноцида още през 2008, предложи паметта му да бъде почетена с плоча. Така, както и свободата на словото, която не вика „Аз съм Шарли", но има смелостта да признае събитията от историята на 20 век. Зад идеята му застанаха Арменско църковно настоятелство при храма в Бургас, фондация "Хрант Динк" и Агоп Мовсесян - представител за Бургас на общо арменски благотворителен съюз "Акбу".
За събитията в Бургас на 24 април, чуйте в звуковия файл от отец Зарех към храм „Свети Кръст", от журналиста Степан Дадурян и представители на арменската общност в града. Според тях признанието и свеждането на глава в памет на загиналите е нещо, за което никога не е късно, но е правилно да се случи.