Чужденци масово лъжат за кражби
Чужденци масово лъжат за кражби / netinfo
Продължава тенденцията по Южното Черноморие чуждестранни туристи да заявяват мними кражби в полицията, с цел получаване на застраховка, съобщиха от ОДП – Бургас. Това сочат резултатите от проверка, направена от митничари и полиция на Аерогара Бургас.

През изминалите месец и половина, при отправени 15 искания за щателна митническа проверка, в осем случая заявените за откраднати вещи са намерени в личния багаж на напускащите България чужденци. Установено е, че за откраднати се заявяват най-често скъпи вещи, електроника или накити.

Периодът на кражбата в повечето случаи изпреварва с няколко дни датата на обратния полет на чужденеца, което затруднява пълноценното разследване на измисленото посегателство. Почиващият настоятелно иска служебен документ от полицията, с който да легитимира липсващите вещи пред застрахователите. Мнимият “пострадал” получава застраховка в своята страна, а случаите на фалшиви грабежи е нараснал лавинообразно.

От полицията смятат куриозен случая, в който 50 годишна английска туристка, отседнала в Слънчев бряг, е обявила за откраднати две електронни игри, два мобилни телефона и цифров фотоапарат, а дни по-късно в ръчния й багаж е открита едната електронна игра, мобилния телефон и фотоапарата, запечатал последните спомени от почивката й в България.

Въпреки добронамереното отношение на полицейските служители от крайморските районни управления към стотиците мними кражби от чужденци, тази тенденция ще се запази, обявиха от ОДП – Бургас.