Турандот и Аида - отново на бургаска сцена
Турандот и Аида - отново на бургаска сцена / Станимир Димитров
Александър Текелиев за Бургаски музикални празници
94138
Александър Текелиев за Бургаски музикални празници
  • Александър Текелиев за Бургаски музикални празници
Четири премиери са включени в програмата на тазгодишното десето юбилейно издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“. Разнообразната програма на най-сериозното оперно лято в България започва на 4 юли с първото у нас представление на „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс.

Пищното представление на „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети е вторият акцент в листа с представления, а третият – „Queen – Шоуто продължава“. И двете продукции са съвместна работа на Държавна опера Бургас и Държавна опера Стара Загора.

Както обикновено Бургаски музикални празници ще приключат с премиера на оперета, на 5 септември. Тя е „Виенска кръв“ от Йохан Щраус-син, която почитателите на класиката много харесват. На това заглавие бургаската опера ще разчита и през сезона за по-сериозни касови приходи.

Звездите в програмата този път ще бъдат Камен Чанев, който е сред Топ 10 тенорите в света /в ролята на Радамес в „Аида“/ и Бойко Цветанов в „Турандот“, в която ще пее и Габриела Георгиева, като гост-изпълнител.
„С музиката на Вили" /на 29 август/ е концерт-трибют, посветен на фигурата на диригентът и композитор Вили Казасян, легенда в българската джаз и популярна музика. В него ще участват Хилда Казасян, Васил Петров и Борислав Йоцов.

За феновете, които искат да гледат представленията, продължаващи до късно, организаторите са уговорили с „Бургасбус“ в съответните дни на спектаклите автобусите, возещи до кварталите на Бургас да се движат с удължено разписание.

Чуйте повече подробности от директорът на Бургаската опера Александър Текелиев