/ netinfo

По сигнал от кмета на Дебелт е извършена проверка от Басейнова дирекция и „Напоителни системи“. Установено е, че има залят участък от отводнителна система „Новоселци“ между реката и пътя Бургас-Средец. Насипана е дига от местното население, която предпазва пътя и къщите около него.
 
Кметът на Средец: Няма опасност за населението, пътят е отворен

Във връзка с метеорологичната обстановка, продължава денонощното дежурство на експертите от БДЧР, които да получават и анализират необходимата информация. По публикации в медиите, дирекцията се самосезира и заедно с „Напоителни системи“ провериха река Средецка, преминаваща през землището на Дебелт. 

Констатирани са четири нарушения на предпазната насипна дига на реката, образувани след обилни дъждове през есента на 2014 година. Установено е, че за възстановяване на дигите, „Напоителни системи“ са възложили обществена поръчка. Общо десет са процедурите, които провежда дружеството за поправка на речни диги. 

Таня Совова, кмет на Сърнево: Трябват 300 000 лева и страхът от наводнение ще изчезне

По информация на Областна администрация, нивото на река Средецка остава високо. Евакуация на хора на този етап обаче не се налага. Една от къщите в село Дебелт е наводнена. Постройката не е обитаема. Наводнени са дворни места, изградени са няколко предпазни диги около близките до реката имоти. Няма бедстващи хора. 

Днес в резултат на валежи краткотрайни повишения на речните нива ще има във водосборите на реките Батова, Двойница, Хаджидере, Ахелой, Айтоска, Чукарска, Русокастренска и Средецка.

В периода 22-24 март, речните нива в целия басейн ще се повишават незначително или ще се задържат високи, в резултат на снеготопене и валежи от дъжд и сняг, като по-значителни ще бъдат повишенията в горните части на реките Луда Камчия и Голяма Камчия, съответно над язовир Камчия и над язовир Тича.

Студ и сняг в почти цялата страна

Във водосбора на река Караагач има ниска вероятност за поройни наводнения през нощта на 22 срещу 23 март. В периода 26-28 март речните нива в басейна ще се повишат вследствие на комбинацията от валежи и снеготопене. Язовир „Ясна поляна“ прелива с 1,5 м3, изпуска се през основен изпускател 0,7 м3/сек. Язовир „Мандра“ също се сеизпуска.