Четири деца от институции вече с нови семейства
Четири деца от институции вече с нови семейства / sxc.hu
Четири деца от институции вече с нови семейства
51411
Четири деца от институции вече с нови семейства
  • Четири деца от институции вече с нови семейства

4 малчугана от социални домове в Бургаска област са били осиновени от началото на годината. Децата вече са при новите си семейства, каза Тони Костова- директор на РДСП Бургас. Бъдещето на 65 възпитаници на социалните институции е било разгледано по време на заседания на Съвета по осиновяване към дирекцията в Бургас.

Две от семействата в Бургаска област са проявили интерес децата да се върнат  отново при тях. 7 родителски двойки  държат малчуганите да бъдат в защитени центрове разположени близо до домовете им. Става дума основно за деца с увреждания, уточни Тони Костова.

Осиновяването на децата като дейност, подпомагаща процеса на деинституционализация, е в контекса на националната стратегия за извеждането им от социалните домове. Идеята е 2014 г . да бъдат закрити всички институции за деца в страната. На територията на Бургаска област това са домовете за деца с увреждания в село Искра, общ Карнобат и с. Кошарица община Несебър, както и ДДЛРГ "Коджакафалията" и "Щурче" в Средец. Целта е до 2013 г. приоритетно да бъдат изведени и настанени в ценрове от семейн тип децата с увреждания от домовете в селата Искра и Кошарица.

"Първо се полагат всички усилия за реинтеграция на детето в родното му семейство, когато това не е възможно, се търси начин за настаняване в семейство на близки и роднини, осиновяване или настаняване в приемно семейство. Едва след изчерпване на тези възможности детето се настанява в центрове от семеен тип", обясни Тони Костова

Как върви процеса на осиновяване и какво ще се случи със сградите на домовете чуйте от директора на РДСП Бургас: