Чешкият посланик  се срещна с кмета
Чешкият посланик се срещна с кмета / netinfo

Посланикът на Република Чехия в България Мартин Клепетко се срещна днес с бургаския кмет Йоан Костадинов. В разговора основно бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на културата през предстоящия летен туристически сезон.

Бе постигната договореност чешко джас-трио да гостува в Бургас по време на традиционния блус фест. Фолклорен ансамбъл от Чехия ще участва в Международния фолклорен фестивал, а допълнително ще се планира и съпътстваща изложба, свързана с чешкия фолклор.

Посланик Клепетко и кметът Костадинов се договориха да планират за следващата година концертни изяви и гостувания на Оперно-филхармоничното дружество и Музикалното училище.

Предстоят и разговори за провеждане на бизнес форум, на който да се срещнат бургаски и чешки бизнесмени, както и да се сподели чешкият опит в усвояването на еврофондовете на общинско ниво, както и от малкия и средния бизнес. Най-вероятно форумът ще се проведе през есента.

Кметът Костадинов и неговият гост се обединиха около идеята да се търси чешки град за партньор на Община Бургас за съвместни проекти.