Чакаме много поляци
Чакаме много поляци / БГНЕС
Чакаме много поляци
86440
Чакаме много поляци
  • Чакаме много поляци

Френските туристи се завръщат в България. Това обяви на среща в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, за първи път през сезон 2016 ще се изпълняват чартърни полети от Франция до България. Основна спирка на французите ще бъде аерогарата в Бургас.

„Общият ръст на полетите, според данните от ранните записвания на летищата във Варна и Бургас, е около 35%. Очакваме ръст на полетите от Русия, който е основен пазар за България", обяви Ангелкова.

Според нея, най-сериозно присъствие в българските курорти през тази година ще имат поляците. „Предварителните данни показват ръст при пазарите Германия и Унгария с 20%, Чехия - 15%, Холандия - 15%. Очакваме и с около 15% повече туристи от Израел", каза още министърът на туризма.

Ангелкова обяви още, че се наблюдава и плавно покачване в броя на туристите от съседни на България страни като Турция, Румъния, Македония и Сърбия.

„Всички контролни органи имат готовност за сезона. Започваме и нова инициатива - изнесено звено, което да има 24-часови дежурства за шума в курортите. Това разбира се ще се случи само в общините, които заявят присъствието на подобни звена. Към момента такива ще работят в Обзор и Слънчев бряг", допълни Николина Ангелкова.

В състава им ще влязат представители на вътрешното министерство, Регионалната здравна инспекция, общините и областната администрация. Близо 700 пък ще бъдат командированите полицаи, които да обезпечат охраната в курортните селища. Сред тях отново ще има униформени от Румъния и Чехия.