Целогодишни международни полети от Летище - Бургас още от 2017
Целогодишни международни полети от Летище - Бургас още от 2017 / netinfo
Целогодишни международни полети от Летище - Бургас още от 2017
92038
Целогодишни международни полети от Летище - Бургас още от 2017
  • Целогодишни международни полети от Летище - Бургас още от 2017

Бургаското летище може да започне да обслужва целогодишни международни линии още от тази година. Това сподели авторът на идеята Константин Байчиски в ефира на Дарик Югоизток. Предложението му получи преди месеци мощна подкрепа от Туристическата камара, Съюза на собствениците в Слънчев бряг и концесионера на бургаския аеропорт „Фрапорт“. За активността по този проект, Байчски получи от туристическия бранш и от автивни политически фигури номинация в класацията на Дарик радио "40 от 40".
Общинският съветник от СЕК получи в края на 2016 г. и признанието на своите колеги в местния парламент. Бачийски предложи на Община Бургас да заделя фонд, който да субсидира извършването на полети извън активния туристически сезон. На последната сесия на ОбС - Бургас, по предложение на кмета на Бургас Димитър Николов беше прието с пълно мнозинство финансирането на проекта, със заявка за дългосрочни намерения към няколко авиокомпании, с които се водят преговори. За начало от 2017 ще бъде заделяна сумата от 60 хиляди лева в следващите три години. Зад инициативата на общинския съветник застана и главният изпълнителен директор българския клон на компанията Улрих Хеппе. Той е изпратил отворено писмо до кметовете на Несебър, Поморие, Бургас и Созопол с предложение да се включат във финансирането. Кметът Димитър Николов вече е водил преговори и с кметове и с представители на лоукост компании.

Константин Бачийски е един от основателите на Фонда за стимулиране на самолетните полети в Югоизточния регион. Тожй обяви идеята си още преди две години, а през 2016, заедно със свои съмишленици от Бургаска област, той започна преговори с авиокомпании от различи европейски страни за реализирането на целогодишни полети от и аз летище Бургас.
"За летище Бургас е важно да има повече целогодишни полети от и до градове извън България. Те ще водят пътници и туристи в Бургас през цялата година и това ще помогне на местната икономика, а на второ място ще подобрим и условията на живот", каза Байчиски.
За икономическите и дори социални ползи от новите, целогодишни международни авиолинии, за направеното до момента по проекта и за това, което предстои, чуйте в звуковия файл от Константин Байчиски: