Царево си иска пречиствателната станция в  Лозенец
Царево си иска пречиствателната станция в Лозенец / netinfo

Кметът на община Царево Петко Арнаудов поиска от министър Емилия Масларова, Министерството на труда и социалната политика да прехвърли собствеността на пречиствателната станция в Лозенец на общината.

Нерешаването на проблема със съоръжението сериозно застрашава бъдещото строителство в региона-смята градоначалникът на Царево. Спешна проверка на пречиствателното съоръжение на 18 август от служители на общинска администрация е установила некачествено и затруднено функциониране на станцията. Проверката е била  предизвикана от зачестилите сигнали на жители и летовници в курортното селище, които се оплакват от лошата и неефективна работа на пречиствателната станция. Тя се нуждае от спешна модернизация и поставяне на допълнителни механични утаители е становището на администрацията.

Веднага след това кметът Арнаудов е   изпратил писмо до  РИОСВ и РИОКОЗ в Бургас да извършат незабавна проверка в пречиствателната станция в с. Лозенец, опасявайки се от екологични рискове.

ПСОВ –Лозенец е амортизирана, работи повече от 20 години и се нуждае от спешен ремонт. Община Царево е готова да вложи собствени средства за ремонт и реконструкция за спешното решаване на проблема.