Бурното море блокира  министър Лиляна Павлова на остров  „Света Анастасия”
Бурното море блокира министър Лиляна Павлова на остров „Света Анастасия” / Красимир Калудов

Мъртво вълнение и буреносен вятър не позволиха на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да напусне остров „Света Анастасия" край Бургас.

Министърът посети парчето суша, за да инспектира лично как върви изпълнението на проекта за превръщането на острова в туристическа атракция.

3 200 000 лв. ще бъдат изразходени за възстановяване на църквата „Света Богородица", за която се смята, че е една от най-старите храмове по българското Черноморие. Възстановен ще бъде и древният манастирски метох, до който ще бъде открит и ресторант за стари морски рецепти. Общата стойност на проекта за развитие на културния и исторически туризъм е на стойност 5.6 млн. лв. В рамките на ощколо една година ще бъде напълно реконструиран и обновен мостът под Морската градина на Бургас.

Това е първият и единствен до момента подобен проект, който е получил финансиране по Оперативна програма за развитие на туризма.

За следващия програмен проект община Бургас и община Созопол планират да кандидатстват с общ проект за създаване на туристически маршрут между островите Света Анастасия, Свети Иван и Свети Кирик и Юлита.

По време на непредвидената блокада на острова в Бургаския залив министър Лиляна Павлова откри костенурка от защитен тип и я кръсти с името Анастасия.