/ Веселин Максимов
Устойчиви са приходите на Археологическия музей в Бургас, с лек спад от около 4%. Това е първият спад на приходите му за последните четири години, посочват от културния институт в отчетата си за миналата година. През 2017-та археологическата експозиция е отчела приходи в размер на 21 500 лева, като се отчита спад в сравнение с 2016 година. Това обаче се дължи на обновяването на експозицията, която наложи затварянето на музея за период от три месеца. 
 

За Странджа, старината, живата традиция и Бургаският етнографски музей


По данни на РИМ - Бургас, Историческият музей е увеличил приходите си с почти 70% в сравнение с 2016 г. "Длъжни сме да припомним, че през 2014 г. този музей имаше целогодишен приход от под 1 000 лв. Постепенно, с изготвянето и представянето на неговата постоянна експозиция, той бележи силен ръст, който смятаме, че ще продължи и през следващите години", коментират от музея. 

Успешна годината отчита и Етнографския музей, като приходите там бележат ръст с близо 40%. Противоположна е ситуацията при изложбата "Живи пеперуди" в Природонаучната експозиция на регионалния музей. Там е отчетен рязък спад - с поне 45%. Според музейните специалисти, причината е в това, че изложбата беше организирана за четвърта поредна година.
 

Петъчно: Опознайте Бургас и региона


"Най-важният резултат от усилията на РИМ-Бургас е постъпателното повишаване на приходите от постоянните експозиции. Това показва, че стратегията на музея в тази насока е правилна и успешна", категорични са от ръководителите на бургаските музеи. Общата сума, спечелена от всички експозиции, е малко под 60 000 лева.