телевизия медии новини
телевизия медии новини / ThinkStock/Getty Images
Представители на бургаски медии се обединиха в протестна декларация в защита на свободата на словото. Причината – две осъдителни решения срещу две електронни издания, публикували информация, базирана на разпространени от полиция и прокуратура прессъобщения. Касае се за случай от 2012 година, по който са повдигнати обвинения срещу определено лице за участие в сбиване. Декларацията е адресирана до редица държавни структури.

„Свободата на словото в Бургас е застрашена след серия дела и две безпрецедентни осъдителни решения. Те биха могли да дадат старт на опасни процеси - невъзможност да изпълняваме своите служебни задължения, особено при отразяване на криминални случаи. Колегите от две медии бяха осъдени само, защото са отразили инцидент по данни от официални прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас. Делата бяха заведени от  лице, което към датата на публикациите е било с криминални прояви и осъждания за телесна повреда“, пише в декларацията.

Представителите на бургаски медии посочват още, че осъдителните решения бяха взети именно в деня, когато България пое Европредседателството, което пък е знак пред международната общност за ограничаване на свободата на словото у нас.