Бургаските лекари спасиха три недоносени бебета
Бургаските лекари спасиха три недоносени бебета / Пресцентър МБАЛ

Бургаски лекари спасиха живота на три недоносени бебета, тежащи под един килограм. Най-критично е състоянието на Мария, която е първо живородено дете на жена на 36 години с три неуспешни бременности

И трите бебенца са родени през януари, в седмия месец от бременността на своите майки. Те тежали между 760 и 830 грама, съобщи д-р Слава Коларова, началник на Отделението по неонатология в Бургаската многопрофилна болница за активно лечение.

Те били поставени в кувьози, където се поддържа температура и влажност, както в майчината утроба. Едно от бебета е било на изкуствено дишане 20 дни, но вече диша само. Друго на име Мартин вече е минало критичния минимум от 1 килограм и сега е в специализирано заведение, докато достигне нужното тегло.

Борис, който още е в отделението, бил роден 920 грама, но след това, теглото му спаднало на 730 грама. Получил и кръвоизлив в стомаха и не можел да се храни. Лекарите, обаче, го стабилизирали и вече е 930 грама, малко му остава да мине критичния минимум.

Д-р Коларова благодари на всички граждани, направили дарения за купуване на техника и съоръжения за Отделението по неонатология.