/ Пресцентър Община Бургас
Възпитаници на бургаската Природоматематическа гимназия спечелиха престижни отличия от международни състезания по различни предмети. Петокласникът Кристиан Минчев спечели сребърен медал от най-престижното математическо състезание в световен мащаб. Това е Международната олимпиада във Великобритания, която се проведе от 10 до 21 юли. Там българският национален отбор завоюва 19-то място от общо 112 държави - участнички. Негов преподавател по математика е Гергана Николова.

Единадесетокласникът Виктор Балтин е сребърен медалист от Международната олимпиада по математическа лингвистика, която се проведе от 29 юли до 2 август в Южна Корея. В състезанието се включиха 350 участници в 54 отбора от 36 държави. Виктор определя лингвистиката като наука, изучаваща всички измерения на информацията, с която хората комуникират. Тя е особено важна за развитието на изкуствения интелект. Преподавател на Виктор по математика е също Гергана Николова.

Стефан Николов от е сребърен медалист от Международната олимпиада по география в Хонг Конг. Там българският национален отбор, част от който е Стефан, се състезава със състави от 50 страни. Ръководители на отбора ни са Мариана Султанова и Стойчо Димитров - учител в НЕГ "Гьоте" - Бургас. Любомир Шойлев и Стефан Иванов спечелиха сребърни медали от най-силното състезание в света - Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Унгария, събрало над 250 състезатели от 47 държави.

Кметът Димитър Николов поздрави бургаските таланти и подчерта, че тяхното училище е сред най-елитните у нас.