/ Гергана Стоянова
Спектаклите на бургаската опера вече ще звучат по нов начин, след като инженерите Георги Диомов, Ивайло Рунев и Кирил Янов монтираха и настроиха новата озвучителна система на залата. Техниката беше закупена и дарена от Инициативния комитет на бургаските жени в бизнеса - дамите Марина Бошнакова, Ваня Чолакова и Видка Вълчева, които организираха благотворителен бал в полза на операта миналата година.
 
„Риголето“ на бургаска сцена със звезда на Македонската опера

Техниката е разположена на четири места в залата - вляво и вдясно на сценичния портал са поставени по четири четирилентови тонколони, които представляват два баса и два топа във всяка страна, разказа инж. Георги Диомов. Произведени са в Германия и отговарят на най-съвременните изисквания за качество. Всяка една от тези две системи е от 3.4 киловата  мощност.
 
Конфигурацията е решена след като инж. Янов, преподавател по звукотехника в НБУ, е посетил и замерил залата, за да определи нуждите й. Освен тонколоните, закупени са и усилватели, снабдени с най-модерния начин за управление на системата. Пултът за озвучаване е модел, пуснат на пазара едва преди шест месеца. Управлява се през тъчскрийн дисплей и е с огромни възможности.
 
Бургаската опера вече има нова супер техника

Той е предварително програмиран, за да се „разпознае“ с техниката на сцената и двете устройства да работят съвместно. Целта е на едното от тях да работи оператор и да смесва звука, а в стейдж-боксовете ще бъдат включвани до 32 микрофона.
 
Първият спектакъл, в който ще бъде тествана новата система, ще се състои на 11 март. Това ще бъде балетът „Спящата красавица“.