Бургаската болница подаде ръка на бездомник
Бургаската болница подаде ръка на бездомник / netinfo

МБАЛ-Бургас плати таксата за издаване на лична карта на свой пациент, който живя в болницата близо месец. Мъжът е изоставен от близките си, а заради липсата на документи не може да бъде настанен в дом, нито да получава социални помощи. Болницата го лекува за своя сметка, заради липсата на осигуровки тези пари трудно ще бъдат възстановени от здравната каса.

58-годишният Ц.С. няколко пъти е приеман в кардиологично и гастроентерологично отделение. Има син, който категорично отказва да се грижи за него и на молбите на институциите отговаря с: „Оправяйте се". Единственият изход е мъжът да бъде настанен в социален дом, но това не е възможно без документи. А социалните служби нямат законов мотив, за да платят личната карта. За да прекъснат този омагьосан кръг, лекарите от отделенията решили да съберат помежду си пари и да платят таксата. Но ръководството на МБАЛ Бургас покрива разходите от бюджета на болницата.

Близо две седмици д-р Светлозар Георгиев, д-р Петьо Компански и д-р Стилиян Славов заедно с юристите на болницата пишат до полицията и социалните служби, за да разрешат съдбата на пациента. Благодарение на съдействието на зам.-кмета по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, д-р Снежана Атанасова, директор на Социално подпомагане - Бургас и началника на паспортна служба Милка Василева, Ц.С. вече има лична карта. С нея може да мине ТЕЛК, да получава инвалидна пенсия и да бъде настанен в социален дом.

Напоследък не са рядкост случаите, в които възрастни и самотни хора прекарват в болницата дни и седмици след приключване на лечението. Дори децата им не ги искат, какво остава за далечни роднини. „Почти всеки месец се налага да разрешаваме съдбата на подобни пациенти с помощта на социалните служби. Но докато се стигне до настаняване в социален дом, разходите по пребиваването на тези хора тук са изцяло за сметка на болницата и рядко са компенсирани", посочи зам.-директорът на МБАЛ Бургас д-р Стилиян Славов.