Бургас празнува Никулден
Бургас празнува Никулден / sxc.hu

С тържествена Света литургия в 8.30 часа започна Никулден в Бургас. Тя беше отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий в храма „Свети Свети Кирил и Методий”. В 11 часа оттам тръгва литийно шествие до Моста в Морската градина, което ще приключи с хвърляне на цветя и венци в морето, за почит на паметта на загиналите в него моряци и рибари.

В 9 часа, на специално тържествено заседание на Общинския съвет званието „Почетен гражданин на Бургас” беше присъдено на спасителите на десетки пътници, между които и бургазлии, по време на катастрофата на автобуса на автомагистрала „Тракия”, през лятото. Почетни граждани станаха и певецът от „Тоника” Георги Найденов-Гого и старши-треньорът на „Черноморец” Димитър Димитров-Херо.

През целия ден по улиците „Александровска” и „Богориди” ще се изявяват улични артисти и музиканти, които ще веселят бургазлии. На обяд до Часовника, Компаса, Грамофона и в квартал „Меден рудник” ще бъде раздавана безплатна рибена чорба, печена риба и вино. От 18.30 часа на площад „Тройката” започва концерт на Васил Найденов, Силвия Кацарова и Тони Димитрова.

В 11 часа в общинската конна база в Морската градина започва Международен турнир, в който животните ще бъдат облечени в коледни одежди, в тон с наближаващите празници. След състезанието всеки, който желае, може безплатно да поязди кон или пони.

Изложба на традиционни и екзотични ястия ще направи бургаският клон на арменското благотворително дружество „Х.О.М”. Тя е от 11 часа, под старата върба до арменската църква „Сурп Хач” в центъра на града. Парите, събрани от кулинарния базар ще отидат за благотворителност.