„Бургас и морето” вече не е конкурс
„Бургас и морето” вече не е конкурс / Интернет

Конкурсът за поп песен „Бургас и морето” вече няма да бъде със състезателен характер. Това обяви днес авторът на тазгодишното 28-мо издание Даниела Кузманова. На него ще бъдат събрани на една сцена най-големите хитове, утвърдили се през цялата му история от 1973 г. до наши дни.

„Целта е, поглеждайки назад към добрите песни, създавани през годините, да се повишат критериите на конкурсните песни. Освен това така ще се даде повече време на българските композитори и текстописци да напишат песни за „Бургас и морето 2011”, достойни за първото място”, съобщиха организаторите.

Тази година фестивалът ще се проведе в една вечер, на 31 юли и ще се състои от 16 песни, спечелили първо място от журито или наградата на публиката. Зрителите ще чуят и две „китки” от по четири песни. Всички произведения ще бъдат с нов аранжимент, изпълнени на живо, и изсвирени от Младежката филхармония с диригент Левон Манукян и група „Горещ пясък”.

Според организаторите „новата идея и концепция имат за цел „да се сложи край на наложения през последните години стереотип и като цяло конкурсът да се осъвремени и да бъде актуален на съвременните тенденции на музикалната сцена”. Досегашното гласуване с SMS отпада, на изданието догодина ще бъде въведена нова система за даване на вот.