Бургас е най - големият зелен град на България
Бургас е най - големият зелен град на България / пресцентър Община Бургас

На официална церемония в столицата, Бургас бе обявен за "Най-зелен град в България за 2011 г." в категорията за градове с над 200 000 жители. Наградите се връчват като част от кампанията "Зелена България" на Министерство на околната среда и водите.

Бургас е отличен за активната си политика за популяризиране на велосипедния транспорт - изградените нови велоалеи, проведената кампания "Бургас - велосипедният град", проектът на Общината за предлагане на велосипеди под наем и доброто сътрудничество между местната власт и гражданското сдружение "Велоклуб Бургас".

Наградата бе връчена от избрания за президент на Република България Росен Плевнелиев на бургаския кмет Димитър Николов.

Ден по-рано /на 12 декември/ Бургас спечели и Специалната награда за "Устойчиво развитие на зелената система". Това стана по време на ежегодната церемония, организирана от фондация "Зелена община". Наградата бе връчена от Негово Превъзходителство посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик. Прие я зам.-кметът Атанаска Николова.

За последните 4 години в Бургас са засадени 2000 нови декоративни дървета и 3000 бр. храсти. Изградени са нови паркове и е подобрена поддръжката на старите. В тях се монтира енергоспестяващо осветление и икономична поливна система. В града са направени оградени площадки за разходка на кучета.

Гордост за Бургас е напълно обновената Морска градина. Благоустроени са парковете "Росенец" и Минерални бани. Там са направени барбекю зони, които се превърнаха в любимо място за отдих през лятото.

С помощта на Община Бургас бе спечелен и се изпълнява проектът "Живот за бургаските езера" на Българско дружество за защита на птиците.

Бургас е един от първите градове в България с приет общ устройствен план. Той предвижда не редуциране, а увеличаване на зелените пространства.