/ Снимки: Дарик - Бургас
Не едно, а три нови училища изградихме през последните две години. Ще направим и още, каза кметът Димитър Николов
Бургас - Град на знанието
101275
Бургас - Град на знанието
  • Бургас - Град на знанието
Бургас спечели престижното отличие „Град на знанието“ в традиционната класация на Дарик радио. Церемонията - 12 поред, организирана от националната медия, се проведе днес в София. А призът – за инвестициите и усилията на Общината в образователната инфраструктура и въвеждането на нови методи и образователни програми в детските градини и училищата, получи лично кметът на Бургас Димитър Николов.

Дарик отново търси „Най-добрия град за живеене в България”

„Малко са общините, които правят местни политики, които да надграждат държавните. В случая с Бургас те не само надграждат, те изпреварват и трасират пътя на националните политики“, подчерта министърът на образованието Красимир Вълчев по време на награждаването. И допълни: Бургас създаде гимназия по компютърно програмиране и иновации, въведе компютърно моделиране от първи клас, английски език в първи клас – все неща, в които Общината ни изпревари.

В Бургас започна обновяване на учебните кабинети и професионалните гимназии, „Активни и здрави“ е друга чудесна бургаска програма. Списъкът е дълъг и впечатляващ. Още веднъж поздравления!", каза министър Вълчев.

Бургас изпревери конкуренцията с реализираните от местната власт политики,  които се отличават с иновативност, мащаб и поглед към бъдещето, посочиха от ръководството на медиата.

Бургас град на знанието

„Не едно, през последните две години изградихме три нови училища. В момента правим още едно и имаме намерение други три да изградим занапред, ако имаме тази финансова възможност. Според мен инвестицията в образование е една от най-неблагодарните в политически аспект, защото резултатът не се вижда в същата година, а напред във времето.

Да инвестираш в нови технологии, нови помагала и, разбира се, в нови сгради, в нова инфраструктура, резултатът не е видим толкова скоро. Радвам се, че започвайки от детските ясли, детските градини, училищата, ние успяхме през последните две години да инвестираме сериозни средства и строителството на нови корпуси за нашите университети.

Няма по-прекрасно нещо от това да виждаш златни медали и купи от международни състезания и сияещите погледи на децата, които са ги спечелили“, заяви кметът Николов и благодари на Дарик радио, затова че „ забелязаха нашите усилия“.

"Отличените днес кметове не са бюрократи. Това са хора с предприемачески дух. Всеки един от тях трябва да взема най-добрите решения за своя град. Всеки един от тях е трябвало да преодолява много препятствия, за да осъществи добрите проекти за града си", каза изпълнителният директор на Дарик радио АД -  Радосвет Радев. Той даде пример с усилията на кмета на Бургас- Димитър Николов, за откриването на първата по рода си гимназия в България по компютърно програмиране в града.

Още от церемонията, чуйте в звуковия файл: