Бургас е без парно поради авария на НЕК
Бургас е без парно поради авария на НЕК / sxc.hu

Поредица от сериозни аварии в електропреносната мрежа на НЕК, остави Бургас без парно. Енергоподаването към Топлофикация е прекъснало за пръв път в 5.30 ч. сутринта. Вероятно причината е късо съединение в 110 kV далекопровод "Сатурн". Ураганният вятър от север-североизток предизвиква сривове в системата и прекратяване на подаването на електроенергия. Скоростта на вятъра се изчислява над 13 м/сек.

На студено са около 30 000 абоната - домакинства, институции и обществени заведения, сред които детски градини, болници и т.н. Положението допълнително се усложнява от продължаващото разваляне на времето и усилването на вятъра.

От дружеството непрекъснато правят опити да преминат на вътрешно автономно електрозахранване. За целта е необходимо НЕК да подаде поне 6 kV електроенергия, за да може да заработят котлите и системата да започне да произвежда собствена електроенергия, с която да се поддържа производството.

Ако НЕК осигури минимално електроподаване и Топлофикация успее да премине на собствено захранване, трябват поне 12 часа за пълно възстановяване на нужните температури в топлопреносната мрежа и радиаторите.

Все още не е ясно в какъв размер са щетите и пропуснатите ползи за "Топлофикация Бургас" ЕАД. От ръководството на дружеството смятат, че по-големият проблем е спирането на топлоподаването в мразовитото време за Бургас и особено за социалните заведения, детски градини и болници.